Часто для обклеювання паперових шпалер використовують звичайний клейстер.
Свіжоприготований клейстер володіє високими склеювальними здібностями. Такий клей готують для разового використання. Кількість клейстеру залежить від шершавості, щільності паперу і самих шпалер. Іноді вимагається дворазове намазування клеєм - клейстером.
Клейстер готують самостійно з крохмалю і борошна. Борошно може бути будь-яка: вівсяна, пшенична, житня і т.д., головне, щоб вона мала високу клеючу здатність. Крохмаль застосовують також будь: картопляний, кукурудзяний. Спочатку борошно і крохмаль просіюють над ситом. Перетирають всі грудки і товчуть. Для підвищення клеїть здатності клейстеру у нього додають 10% столярний, попередньо проварений, клей. Клейстер проціджують через марлю або сито, грудки клею відфільтровують. З-за згустків клейстер вимагає обов'язкового проціджування. У разі потрапляння їх під полотно на лицьовій стороні з'являються мрамороподобные плями. Інгредієнти спочатку зважують, пересипають в міцну посуд, додають необхідну кількість води і перемішують до утворення тіста, яке виливається тонким струменем. Маса повинна бути без грудок. Окремо кип'ятять потрібний об'єм води і, вливаючи тонким струменем рідке тісто у киплячу воду, його ретельно перемішують. Для гарного заварювання клейстеру масу кип'ятять.
Якщо клейстер вийшов дуже густий, то його можна розбавити кип'яченою водою, не забуваючи перемішувати. Погано заварений клейстер буде клеїти погано із-за низької здатності, що клеїть. При додаванні столярного клей, його вливають тонким струменем і перемішують. Гарячий клейстер додають в гарячий клей. Клейстер найкраще процідити через дрібне сито або через масло. Він стане однорідним і легко намазувати на поверхню стін тонким шаром.
|